Od kilku lat panuje moda na niezwykłe, egzotyczne superfoods, czyli pokarmy o szczególnie dużej zawartości składników odżywczych, mających wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Podążając za nią, zapominamy często o równie cudownych, często nieco staromodnych produktach, które wydają nam się „codzienne” i „zwyczajne”, jednocześnie będąc prawdziwą skarbnicą związków cennych dla naszego organizmu. Należy do nich kefir – naturalnie fermentowany napój mleczny.
Właściwości zdrowotne kefiru
Tym, co wyróżnia kefir, jest bogactwo naturalnych probiotyków o wyjątkowo korzystnym działaniu na nasz układ pokarmowy i skórę. Wynika to z zawartości kwasu mlekowego, który słynie z przyspieszania oraz regulacji metabolizmu, a także właściwości oczyszczające organizm z toksyn.
Kefir a odchudzanie
Korzystny wpływ kefiru na przewód pokarmowy sprawia, że należy on do produktów idealnych podczas odchudzania. Skutecznie wspomaga ten proces, jednocześnie detoksykując organizm, działając przeciwzapalnie i zwalczając wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się.
Dodatkowo wspomaga naturalne procesy obronne organizmu.
Jako produkt bogaty w wartościowe, łatwo przyswajalne białka, wapń, fosfor, magnez, witaminy z grupy B oraz witaminę K może pełnić funkcję odżywczego suplementu diety, łagodząc skutki błędów dietetycznych, a co za tym idzie – niedostatecznie zbilansowanej diety
Domowy kefir
Niewiele osób wie, że doskonałej jakości kefir możemy z powodzeniem wyprodukować w domu. W dodatku jest to bardzo łatwe!
Wystarczy, że kupimy lub dostaniemy od kogoś organiczny probiotyk (starter) – dostępne są w sklepach w formie tabletek lub słynnego grzybka tybetańskiego, o charakterystycznej, kalafiorowatej strukturze.
Wystarczy do słoika wlać mleko lub napój roślinny i połączyć go z probiotykiem. Następnie przykrywamy słoik gazą (ważne, by nie był szczelnie zamknięty) i odstawiamy na noc. Rano po prostu odsączamy powstały napój i możemy cieszyć się doskonałym, zdrowym, domowym kefirem. Można go wypić samodzielnie lub dodać do smoothies, owsianki na zimno lub ulubionego musli.
Co ważne, mała szklanka kefiru (175 ml) to jedynie 100 kcal, a jednocześnie aż 9 g pełnowartościowego białka. Oprócz tego wysoka koncentracja składników odżywczych sprawia, że zapewnia on długotrwałe uczucie sytości, co czyni z kefiru prawdziwego sprzymierzeńca zdrowego i skutecznego odchudzania. Wystarczy pić go codziennie przez kilka tygodni, by poprawił się nasz metabolizm, a brzuch stał się bardziej płaski.