Masz ochotę coś sobie pochrupać, ale nie chcesz znowu sięgać po tłuste i kaloryczne chipsy czy zwykły popcorn, bo wiesz, że takie przekąski odbiją się wyłącznie na twojej wadze i wcale nie zaspokoją twojego apetytu? W takim razie przygotuj sobie przepyszne i niezwykle aromatyczne warzywa z piekarnika. To danie możesz wykonać z dowolnych warzyw, jednak najlepiej sprawdzą się w nim te korzenne. Polejesz je obficie oliwą z oliwek i następnie obtoczysz w różnorodnych przyprawach, by stworzyć z nich coś naprawdę wykwintnego. Gotowe warzywa możesz podać później z jakimś sosem jogurtowym czy czosnkowym albo posypać je świeżą zieleniną, czyli np. pokrojonym koperkiem bądź nawet szczypiorkiem. A jeśli zechcesz stworzyć z nich coś bardziej treściwego i sycącego, wystarczy, że uzupełnisz je kawałkami podsmażonego lub ugotowanego mięsa. Takie danie znakomicie sprawdzi się w porze obiadowej.
Bierzmy się więc do roboty
Ten przepis pozwoli ci na przygotowanie pieczonych warzyw dla trzech głodnych osób. Najpierw zajmij się głównymi warzywami. Tutaj potrzebne ci będą: pół kilograma ziemniaków, dwie duże pietruszki, dwie duże marchewki oraz dwa mniejsze buraki. Wszystkie warzywa obierz ze skórki, a następnie dokładnie je umyj i osusz na ręczniku papierowym. Buraki i ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki (np. w ćwiartki), a marchewki i pietruszki krój wzdłuż na kilka czy kilkanaście równych części. Następnie weź jedną paprykę w dowolnym ulubionym kolorze i oczyść ją, usuwając z niej pestki i biały błony, a następnie umyj, osusz i pokawałkuj. Terasz poszatkuj jeszcze jedną średniej wielkości cebulkę i obierz trzy ząbki czosnku. Wszystkie pokrojone warzywa przesyp do dużej miski. Od razu zalej je sporą ilością oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Aby warzywa z piekarnika miały jeszcze lepszy smak i wyjątkowy aromat, koniecznie dodaj do nich ulubione przyprawy, czyli np. mieszankę wykonaną z soli, pieprzu, rozmarynu, chili oraz słodkiej papryki. Obtocz warzywne kawałki w marynacie, a następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. I to tyle. Warzywa musisz piec teraz przez pół godziny w temperaturze 180-190 stopni C na termoobiegu.
Kilkanaście minut
Przygotowanie tego dania zajmie ci nie więcej niż piętnaście minut, a w czasie, gdy twoje warzywa będą już się piec, zajmiesz się innymi czynnościami, czyli np. przygotowaniem sosu. Taki sos możesz wykonać po prostu z jogurtu naturalnego, majonezu, czosnku, soli, pieprzu i oregano. Idealnie skomponuje się on z chrupkimi i gorącymi warzywami. Oczywiście danie możesz też jeść później na zimno.