Czy w ciąży rzeczywiście można jeść za dwoje? Czy kaloryczność diety przyszłej mamy naprawdę ulega dwukrotnemu zwiększeniu? Akurat to są wszystkim dobrze znane teorie, które są jednak wyłącznie teoriami, ponieważ nijak się mają do tego, jak powinno wyglądać odżywianie w ciąży. Jeżeli więc kobieta w ciąży zacznie jeść za dwoje, po prostu będzie błyskawicznie tyć. A nie o to w tym chodzi. Zrzucanie kilogramów po ciąży jest przecież trudne, więc lepiej go sobie jeszcze bardziej nie utrudniać. Jak odżywiać się w ciąży aby czuć się zdrowo i wyglądać dobrze?
Co z tym cukrem?
Tak na logikę w ciąży nie powinno się spożywać cukru. Ale czy jednak na pewno? Cukier w słodyczach to nie to samo co ten występujący w owocach, a akurat owoce warto jeść ze względu na ich bogactwo różnych składników odżywczych. Tak naprawdę nawet zjedzenie batonika nie wpłynie negatywnie na rozwój płodu. Kobieta w ciąży musi bowiem dbać nie tylko o swoje ciało, ale również i psychikę, a na pewno nie będzie czuć się dobrze, jeśli nagle zacznie sobie wszystkiego odmawiać pomimo ochoty na słodycze.
Jak odżywiać się w ciąży i nie zwariować?
Mimo wszystko odżywianie w ciąży nie polega na jedzeniu dosłownie wszystkiego. Są takie produkty, których przyszłe mamy bezwzględnie muszą unikać. Do tej grupy zakazanych wyrobów spożywczych należą: surowe mięso, surowe albo niedogotowane jaja, owoce morza oraz sery dojrzewające i sery pleśniowe. Samo mięso należy natomiast ograniczać, podobnie jak wszystkie inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Jest to ważne, ponieważ składają się one z dużej ilości tłuszczu nasyconego, który w ciąży należy zastępować tym nienasyconym, pochodzącym głównie z roślin.