Niedoczynność tarczycy dieta jest bardzo ważnym elementem leczenia tej choroby. Dieta wspomaga leczenie niedoczynności tarczycy, powinna być tak zbilansowana, aby dostarczała organizmowi bardzo potrzebne składniki odżywcze: jod, żelazo, cynk, selen, antyoksydanty i kwasy omega-3. Niezależnie od tego, dieta ta musi zawierać duża ilość białka. Dzięki systematycznej zwiększonej dostawie białka następuje przyspieszenie metabolizmu oraz pobudzenie produkcji hormonu wzrostu. Następstwem tego jest spalanie nadmiernej tkanki tłuszczowej.
Na co zwracać uwagę w diecie
W diecie należy uwzględnić takie pokarmy, jak: warzywa liściaste, awokado, owoce jagodowe, ryby morskie, chude mięso, drób, buraki, bób, otręby, szczaw, groszek, szpinak, pestki dyni. Potrzebny selen chorzy znajdą: w mięsie wołowym, w mięsie z indyka, w orzechach i w grzybach.
Szczególnie ważne są ryby morskie zawierające dużo jodu: mintaj, dorsz, tuńczyk, halibut.
Lekarz lub dietetyk powinien pomóc choremu opracować dietę z uwzględnieniem jej kaloryczności i systematyczności. Posiłki chory powinien jadać ciepłe zawierające przyprawy: pierz kajeński, cynamon, imbir. Korzystne jest zjadanie przez chorego sześć posiłków dziennie w jednakowych odstępach czasu. Posiłki powinny być lekkostrawne. Chory musi zrezygnować; z potraw smażonych, mocnej kawy lub herbaty, oraz ze słodyczy i solonych przekąsek. Dieta wspomaga leczenie niedoczynności tarczycy ale niestety wymaga ograniczenia spożywania tłuszczu.
Dieta wspomaga leczenie niedoczynności tarczycy – na co uważać?
W diecie nie można spożywać produktów (przede wszystkim warzyw), które blokują lub zmniejszają wchłanianie jodu: kapusta, brukiew, brukselka, rzepa, kalarepa, jagody goji, rzodkiewka, jarmuż, truskawki i soja. Te warzywa po ugotowaniu zawierają mniej składników utrudniających wchłanianie jodu.